ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Your browser is not Java capable or Java has been disabled.

ΣΧΕΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

  1. Κληρονομικότητα:
    Από παλιά έχει αναγνωρισθεί ότι η παχυσαρκία είναι συχνά οικογενές χαρακτηριστικό, υπάρχει όμως μια αντικειμενική δυσκολία στο να εκτιμηθεί σ' αυτές τις οικογένειες ο ρόλος της κληρονομικότητας ή της εξωτερικής επίδρασης.

Πρόσφατα η ανεύρεση ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται "λεπτίνη" φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Τα λιποκύτταρα  πολλαπλασιάζονται στην παιδική ηλικία ενώ μετά αυξάνουν μόνο σε μέγεθος συνεπώς ένα παχύσαρκο παιδί θα έχει περισσότερα λιποκύτταρα μεγαλύτερη όρεξη, κακές συνήθειες διατροφής και άρα περισσότερες πιθανότητες να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας.

  1. Διαταραχές της πείνας όρεξης-κορεσμού:
    Για τις ταραχές αυτές υπάρχουν βιολογικοί και ψυχολογικοί λόγοι που είναι και οι συχνότεροι.

α) Βιολογικοί λόγοι: Οι πιο πολλοί παχύσαρκοι έχουν αυξημένη όρεξη με αποτέλεσμα την πρόσληψη υπερβολικού ποσού θερμίδων σε σχέση με τις ανάγκες τους.

Είναι γνωστό ότι, το κέντρο της όρεξης, πείνας και κορεσμού βρίσκεται στο υποθάλαμο στον εγκέφαλο.

Βλάβες στην περιοχή αυτή όπως όγκοι, φλεγμονές, τραυματισμοί αγγειακά μπορούν να προκαλέσουν τις παραπάνω διαταραχές.  

β) Ψυχολογικοί λόγοι: Συχνά στο ιστορικό των παχύσαρκων βρίσκουμε περιπτώσεις σωματικής και ψυχικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία καθώς επίσης συναισθηματική στέρηση, διαλυμένες οικογενειακές σχέσεις, απραγματοποίητες επιθυμίες καθώς και περιπτώσεις εξάρτησης από άλλα μέλη τα οικογένειας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα φαινόμενο συχνό στους παχύσαρκους. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η αύξηση του σωματικού βάρους επήλθε κατά την διάρκεια μιας νεύρωσης κατάθλιψης ή και κάποιας ψύχωσης.

Η βουλιμία και η ψυχογενής ανορεξία αποτελούν τις δύο ακραίες διαταραχές της όρεξης που έχουν σαν αιτία τους ψυχολογικούς λόγους.

γ) Μεταβολικοί λόγοι : Έχει υποστηριχθεί ότι η παχύσαρκοι μπορεί να προσλαμβάνουν τα ίδια ποσά θερμίδων με φυσιολογικούς ανθρώπους αλλά έχουν ελαττωμένο μεταβολισμό. Παρ' όλο που οι έρευνες έχουν δείξει ότι όντως οι παχύσαρκοι έχουν διαταραχές του μεταβολισμού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής ρόλος αυτών των διαταραχών. Το πιο πιθανόν είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας είναι αποτέλεσμα αυξημένης λήψης τροφής ή τουλάχιστον αυξημένων θερμίδων. Οι πιο συνηθισμένες μεταβολικές διαταραχές στην παχυσαρκία είναι η αύξηση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, των κετονικών σωμάτων, της γλυκόζης της ινσουλίνης και του ουρικού οξέος στο πλάσμα.

δ) Ενδοκρινολογικοί λόγοι : Οι παχύσαρκοι συχνά ερευνώνται για πιθανό υποθυρεοειδισμό όμως τα επίπεδα της Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (τετραιωδοθυρονίνη) είναι σπάνια. Παθολογικά τεστ που ελέγχουν την λειτουργία υποθαλάμου υπόφυσης συχνά δείχνουν ανωμαλίες χωρίς όμως και πάλι να ξέρουμε αν είναι το αίτιο ή το αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. Ο υπογοναιδισμός (ευνουχοειδής γιγαντισμός) είναι ένα αίτιο παχυσαρκίας, αποτελεί όμως μια σπανιότητα.

Το σύνδρομο Cushing που οφείλεται στην αύξηση της κορτιζόλης και κορτιζόνης είναι συχνότερα ιατρογενούς αιτιολογίας. (πανσεληνοειδές προσωπείο, εναπόθεση λίπους στον αυχένα και στον κορμό). Άλλος σπάνιος λόγος παχυσαρκίας είναι η παρουσία όγκων τύπου ινσουλινόματος στο πάγκρεας. Επίσης το σύνδρομο stein-levent που συνδυάζεται συχνά με πολυκυστικές ωοθήκες και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες στη γυναίκα (υπερτρίχωση). Οι ορμονικές μεταβολές κατά την κύηση φαίνεται να προδιαθέτουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.


Your browser is not Java capable or Java has been disabled.

Your browser is not Java capable or Java has been disabled.

Your browser is not Java capable or Java has been disabled.